Polska   |   malopolskie   |   limanowski BIP  | Podwórko IAP | Poczta    
     
: odwiedzin serwisu







O co chodzi w tym suszeniu

1.jpg (66.66 Kb)
 
Suszenie jest tradycyjną metodą utrwalania owoców, znaną i praktykowaną od czasów starożytnych. 
Polega ona na obniżaniu zawartości wody, co hamuje procesy enzymatyczne w owocach i procesy 
życiowe drobnoustrojów. Maksymalna zawartość wody w suszonych owocach np. śliwkach, może 
wynosić aż 12-20%. Jest to związane z wysoką zawartością cukrów (sacharoza i glukoza) i kwasów 
organicznych (jabłkowy i cytrynowy), które wpływają na trwałość owoców. Z tego też względu suszone
 owoce należą do produktów wysokoenergetycznych. Dają ok. 6 razy więcej energii niż owoce 
świeże. Zawierają duże ilości błonnika, pektyn, soli mineralnych, garbników oraz enzymy, substancje aromatyczne
 i witaminy. Ze składników mineralnych należy wymienić fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo i siarkę. 
Niestety proces suszenia obniża wartość witaminową /w przypadku witaminy C nawet do 90%/, choć występuje 
ścisła korelacja między utratą witamin a wysokością zastosowanej w procesie suszenia  temperatury. 
W tradycyjnych suszarniach zakres temperatur nie był wysoki. Sięgał kilkudziesięciu stopni Celsjusza ponieważ 
były one opalane drewnem a ich nieskomplikowana budowa i rodzaj użytych do budowy materiałów, 
uniemożliwiały osiągnięcie większych wartości temperatury. Suszenie bowiem odbywało się za pomocą gorącego 
dymu wydobywającego się z położonego poniżej paleniska. Proces taki powodował ze oprócz nieenzymatycznego 
brązowienia owoców, występującego naturalnie w procesie suszenia, również sam dym nadawał owocom 
niepowtarzalny kolor, aromat i smak. Mimo że technologia i urządzenia do suszenia były bardzo proste przetrwały 
one jednak do dzisiaj w prawie niezmienionej formie i tzw. „suśnie” stały się nieoderwalnym elementami krajobrazu 
w Gminie Łukowica. 

Metoda produkcji suszonych śliwek na przestrzeni lat w Gminie Łukowica nie uległa znaczącym zmianom

które miałyby wpływ na jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości suszonych śliwek wynikających

ze stosowania tradycyjnej metody produkcji czyli suszenia w opalanych drewnem przydomowych „suśniach”.

 

2.jpg (68.06 Kb)
IAP - PORTAL 2 - UG ŁUKOWICA wszelkie prawa zastrzeżone © 2007