Węgierka zwykła jest bardzo ceniona ze względu na wysokie walory smakowe i szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Owoce dojrzewają od połowy września do końca października w zależności od miejsca posadzenia. Można je przechowywać od 2-4 tygodni po zbiorze.
Owalny owoc z miękkim i soczystym miąższem. Owoce pokryte szadzią. Biała szadź, stworzona przez „matkę naturę” dla ochrony owocu przed jego wyschnięciem jest zmywalną wydzieliną. Można również zauważyć charakterystyczną dla śliwek „bruzdę” przebiegającą po stronie brzusznej owocu (od zagłębienia przyszypułkowego do śladu posłupkowego). Oddziela ona wyraźnie stronę brzuszną od grzbietowej owocu i dzieli go na dwie części. Warto zaznaczyć iż głębokość i szerokość bruzdy w wypadku śliwki węgierki jest raczej niewielka w porównaniu np. do Renklody.
Kształt ich jest owalnym lub odwrotnie jajowatym oznacz to że owoc śliwki węgierki jest najszerszy nie w połowie ich wysokości lecz bliżej szypułki. Szypułka węgierek jest dość długa i cienka (dł. 15-25 mm). Po przekrojeniu węgierka ma lekko eliptyczny kształt.
Owoce śliwek węgierek charakteryzują się średnią wielkością w graniach 25 – 30 g. Długość 3 – 4 cm, szerokość po przekrojeniu 1,5 – 2,5 cm., barwy granatowej lub fioletowej, po przekrojeniu odsłania się zielonozłocisty, zwarty, słodki, bardzo smaczny, łatwo odchodzący od pestki miąższ oraz brązowozłota pestka.
Śliwki te mają charakterystyczny dobry smak, są bardzo słodkie. „Węgierka zwykła” pozostanie synonimem śliwki dobrej jakości.
Oprócz witamin A, C i Biotyny (H) śliwka zawiera również witaminę B. Śliwki to najlepszy inicjator wymiany węglowodanów oddziałujących korzystnie na system nerwowy, stan psychiczny i samopoczucie oraz poprawiający wydajność organizmu i odporność na stres. Poza tym pobudza pracę nerek i jelit. Osoby z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu nie powinny stronić od niej gdyż owoce zawierają niacynę – witaminę usprawniającą metabolizm tłuszczowy, mający działanie lecznicze i prewencyjne w postępującej miażdżycy. Ma również wpływ na syntezę kwasów nukleinowych – DNA i RNA, niezbędnych do prawidłowego rozwoju zarodka ludzkiego. Dlatego jest polecany przede wszystkim kobietom w ciąży.
Wg. Kroppa śliwka węgierka zawiera;
- 9,30 % - cukru ogółem
- 5,50 % - cukru inwert.
- 3,80 % - sacharozy
- 1,00 % - kwasu jako kwasu jabłkowego
- 1,90 % - związki nierozpuszczalne.
Zawartość składników mineralnych w owocach wzrasta aż do dojrzewania owocu i wynosi ( w % suchej masy) :
Na – 1,7 Mg – 7,20 P – 16,3 K – 18,8 Fe – 0,31 S – 3,5
Ca – 11,0 Cu – 0,16 Cl – 1,0
Przedstawiane tutaj śliwki węgierki od dawna są uważane za owoce świetnie nadające się do suszenia oraz do wszelkiego rodzaju przetwórstwa ; drzemy, powidła, kompoty, marmolady, przeciery, mrożonki.